Als ik het tuinpad oploop zit de Rond het Huis-hulp al op zijn knieën achter de teakhouten terrasset. Hij heeft een emmertje met sop naast zich staan en zijn in twee rubberen handschoenen gestoken knuisten gaan met een borstel en een sponsje de groene algenlaag te lijf. ,,Gaat lekker”, hijgt hij, ,,bijna klaar.” Voorzichtig stap ik over de plassen heen naar de achterdeur, om in de keuken aan het eten te beginnen. Daar is de Rond het Huis-hulp niet voor.
Niks tegen een keurige Pool of daadkrachtige Oekraïner, maar onze Rond het Huis-hulp komt uit Spanje. In deze stukjes heb ik hem ook wel opgevoerd als ‘mijn rentenierende vriend’. Dat is hij nog steeds, maar net als de samenleving is ook dit begrip aan verandering onderhevig. Om zijn hoogbejaarde ouders in de Noordoostpolder bij te staan, was hij de afgelopen periode bijna elke maand wel een keer in Nederland, waarbij hij ons huis als uitvalsbasis gebruikt.
Hij doet het graag, maar signaleert wel een lacune in het palet van extramurale zorg. Binnen de woning is voor alles professionele ondersteuning te krijgen, van het aantrekken van de steunkousen tot het wisselen van het stomazakje en van het stofzuigen tot het bereiden van de warme maaltijd. Maar rond het huis, dat is andere koek.
Als Rond het Huis-hulp vliegt hij periodiek in om de heg te knippen, de dakgoot te reinigen, de tuinkabouter te wassen, de boom te snoeien, de auto weer spic en span te maken en nog zo wat van die klusjes die in geen enkel zorgpakket zijn opgenomen (denk aan het installeren van de nieuwste apps op het digitale leesplankje voor ouderen: de iPad).
Als hij na een dag of twee alles op orde heeft, keert hij terug op de uitvalsbasis. Als tegenprestatie voor het gebruik van onze auto, de taxiservice naar Schiphol en kost, inwoning en net zoveel Leffe Blond als hij op kan, is hij inmiddels ook onze Rond het Huis-hulp. Aan de afgunstige reacties in mijn Twitter-tijdlijn merk ik dat dit concept ter ondersteuning van tweeverdieners ook navolging verdient. Het smeren van fietskettingen, het reinigen van tuinmeubilair, het opbinden van de klimroos, het wisselen van de spaarlampen in de buitenverlichting, kortom, het complete klussenlijstje dat op een zonnige zaterdagmorgen door je eega onder je neus wordt geschoven, kan in één keer door naar de Rond het Huis-hulp.
Het takenpakket van de Rond het Huis-hulp kan zich gaandeweg uitbreiden met andere tijdrovende en onaangename werkjes. Vandaag laat hij mijn wederhelft uit op een wandeling van vijftien kilometer door de bossen van Kootwijk.
Ga ik lekker een stukkie fietsen.
Uit de krant van 3 april 2014.
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.