P1060050

Na 37 jaar als (dagblad)journalist en columnist te hebben gewerkt, was ik (Dick van der Plas, 1960, Katwijk) een tijdje vooral wielrenner met een beperking. En tegenwoordig ook voorzitter van een wielerclub, van een ijsclub, secretaris van een evenementenorganisatie (Katwijk Fietst) en pontbaas op zon- en feestdagen bij de Stichting Valkenburgs Voetveer. Sinds april 2016 werk ik er ook weer bij omdat een mens toch wat omhanden moet hebben. Voor de Noordwijkse Woningstichting doe ik de communicatie in de breedste zin van het woord.

Zoals zoveel oudgedienden in de journalistiek heb ik het krantenvak vooral in de praktijk geleerd. Eerst – eind jaren zeventig en begin jaren tachtig – als freelancer op de sportredacties van de Zoetermeersche Courant, de Leidse Courant en het Leidsch Dagblad. Na een vast dienstverband bij het nieuwsblad De Katwijksche Post (1982-1985), kwam ik in oktober 1985 in dienst van het Leidsch Dagblad. Daar was ik achtereenvolgens regioverslaggever (redacteur Katwijk), plaatsvervangend-chef van de redactie Duin- en Bollenstreek, chef Regio Leiden en (kortstondig) redacteur Kerk en Samenleving.

Vanaf 1998 leidde ik er de eindredactie/vormgevingsgroep en schreef ik wekelijks columns voor alle edities van wat later de Holland Media Combinatie ging heten (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi en Eemlander).

Na nog een periode als eindredacteur aan de Regietafel te hebben gewerkt, werd ik in 2007 chef van de redactie Duin- en Bollenstreek van het Leidsch Dagblad. Vanaf 2013 mocht ik weer met mijn laarzen in het bluswater staan als verslaggever en eindigde ik bij de krant zoals ik er in 1985 ook was begonnen: als redacteur Katwijk.

Toen er niets meer te wensen viel, maakte ik – tijdens de zoveelste reorganisatie – gebruik van een Plaatsmakersregeling.

Ik ben getrouwd (met Irene) en we hebben twee kinderen (Maaike, arts en binnenkort in opleiding tot neuroloog, met een master in Klassieke Talen waarin ze momenteel ook promoveert) en Steven (student Politicologie, richting Internationale Betrekkingen en Organisaties).