AchillesDat evolutie niet altijd gelijk staat aan vooruitgang, blijkt wel uit het speerwerpen. Onze voorvaderen wierpen om er iets of iemand mee te raken. Tegenwoordig trekt de speer een mooie boog door de lucht en nog voordat de daling wordt ingezet hollen mannen op leeftijd met een meetapparaat naar de plek waar hij doelloos in de bodem steekt. Het wereldrecord misgooien staat op 98.48 meter en is sinds 1996 stevig in handen van Jan Železný, een Tsjech.

De keren dat er wel wat wordt geraakt, spreken we van een noodlottig ongeval. Bij een speerwerpwedstrijd op het Ramapo College – een Amerikaanse universiteit in Mahwah, New Jersey, een stukje boven New York, 87 procent van de afgestudeerden vindt een baan – is dit Paasweekeinde nog een official gewond geraakt. Hij kreeg de speer in zijn linkeronderbeen. Zijn achilleshiel.

Hoe tragisch ook, ik hou van deze symboliek.

Voor Nederlandse media is het een leuk weetje dat in een paar zinnen wordt gebracht. Maar lokale Amerikaanse nieuwssites en bladen staan bekend om hun liefde voor details. Het slachtoffer is Dan Klice uit Oleon (New York). Hij zou op de Roadrunner Invitational Track and Field (ik zie Woody Woodpecker voor me) nog hebben geprobeerd de speer te ontwijken, maar struikelde tijdens zijn poging. Sergeant Stacy Conly van de politie in Mahwah – een welvarend stadje, middenin de natuur, zo leert Google Maps – kan het voorval beeldend beschrijven. ,,Hij zag de speer op zich afkomen, liep naar achteren en kwam ten val, waarbij zijn benen in de lucht vlogen (ik denk, met een diepe zucht, aan kabouter Spillebeen) waardoor de speer zijn hiel raakte.” Of dat betekent dat het moordwapen in zijn borst was beland als Klice overeind was gebleven, meldt het bericht niet. Toch is het goed om daar even bij stil te staan.

Tsja, wat moet je dan? Het pleit voor de omstanders dat de speer niet in een reflex uit het onderbeen werd getrokken. Dat levert een bloedbad op. Maar laten zitten is ook geen optie, als je met de ambulance naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Zoals zo vaak bood de brandweer uitkomst. Met een zaag werd het grootste deel van het projectiel verwijderd, zodat de onfortuinlijke official kon worden vervoerd.

Klice was bij bewustzijn toen dat gebeurde. Zijn verwonding is niet levensbedreigend, meldt de spraakzame sergeant Conly op gezag van The Valley Hospital in Ridgewood.

Dat het ook anders kan aflopen ervoer de 77-jarige Edgar Aavik die in Tallinn (Estland) in mei 2010 een speer in zijn hoofd kreeg. Of een 75-jarige kampfrichter in Düsseldorf die in 2012 in zijn hals werd getroffen en een slagaderlijke bloeding opliep. Vooral tijdens trainingen gaat het nogal eens mis.

Anderen zoeken het gevaar juist op. Wie googelt op ‘Geraakt door een speer’ stuit al gauw op Britney Spears.

Hit me baby one more time.

Waardeloos nummer.