beveiligers-auto-the-beast-obama-anp_0De dreiging komt dikwijls van binnenuit. Daar kunnen Julius Caesar, Indira Ghandi en Yitzhak Rabin over meepraten. In die zin is het wel te verklaren dat de enige smetjes op een verder vlekkeloos verlopen Nuclear Security Summit 2014 werden veroorzaakt door drie leden van de Secret Service die in Amsterdam de bloemetjes buiten zetten en een groep motoragenten die in Wassenaar een feestje vierde.

Als één van de fietsers die niet onder een viaduct door mocht omdat Obama er binnen nu en een uur overheen kwam – Wat kon er gebeuren? Een klapband die de 8000 kilo wegende Beast een verdieping hoger van de weg zou blazen? – heb ik er toch met verbazing kennis van genomen. De leden van elite-eenheden die hier twee dagen lang de Randstad lam legden om de veiligheid van de machtigste man ter wereld te garanderen, dronken zich een dag voor de aankomst van hun baas een stuk in de kraag. Eén van hen was er zelfs zodanig slecht aan toe, meldde The Washington Post, dat hij bewusteloos werd aangetroffen. Een privilege dat gewoonlijk is voorbehouden aan pubermeisjes die een fles Malibu hebben leeggeklokt.

De groep motoragenten die was ondergebracht in Hotel Wassenaar richtte de nacht voor de top een ‘drinkgelag’ aan, zo meldde deze krant gisteren. Als een blaastest bij aanvang van de dienst niet tot de standaardinstructies van de motoragent behoort, mag je aannemen dat in elk geval een deel van de wereldleiders werd vergezeld door een beschonken escorte.

Wie beveiligt ons tegen de beveiligers? En dan heb ik het niet alleen over de dienstkloppers die met hun beroep op ‘Regels zijn regels, mannetje’ het volk onderdrukken met hun door een uniform of hesje gelegitimeerd machtsmisbruik.

Het lijstje van ongelukkigen dat door leden van de eigen lijfwacht of medewerkers uit hun ‘inner circle’ om het leven zijn gebracht, is dankzij Google eindeloos lang. Ik noem drugsbaron Ángel de Jesús Pacheco Chancy. De machtige en omstreden halfbroer Ahmad Wali Karzai van de Afghaanse president Hamid Karzai. Of de Tsjetsjeense ex-president en rebellenleider Aslan Maschadov.

The Secret Service haastte zich na het incident in Amsterdam te verklaren dat ‘de veiligheid van de president’ geen moment in gevaar is geweest.

Wat ons brengt op de ‘famous last words’ van hoogwaardigheidsbekleders. ‘Ook gij, Brutus?’ (Julius Caesar) of ‘Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk’ (Willem van Oranje).

Als het in Den Haag door beschonken beveiligers echt uit de hand was gelopen, steekt Obama’s ‘It was truly gezellig’ daar wat povertjes bij af.

 

Uit de krant van 27 maart 2014.