InternetDe transformatie van eerbiedwaardige vader en opvoeder naar beklagenswaardige figuur, is met een 14-jarige dochter een fluitje van een cent. Wanneer je haar je nieuwe, flitsende fietshelm showt, bijvoorbeeld. Of als je je grappen uitprobeert op haar vriendinnen. Maar op geen enkel terrein is de deernis die je oproept zo groot als wanneer je je begeeft op het glibberige pad van het internet.

,,Hoeveel bezoekers trekt die site van jou nou?”, wil mijn dochter weten. De scepsis druipt van haar vraag. ,,Dat kan ik niet precies zeggen”, antwoord ik. ,,Ik heb pas een nieuwe teller en ik worstel nog met de interpretatie van de maandprognoses.” Ze kijkt het zelf even voor me na. ,,Nog geen vijftig, vandaag. Als ik zo weinig hits scoorde, zou ik er behoorlijk depri van worden.”

Om de een of andere reden is de tafelschikking bij ons thuis zodanig dat mijn dochter tijdens het eten op de plek zit waarop ze bij mijn (draadloze) muis en toetsenbord kan. De tijd die ze moet wachten op haar broertje (die altijd als laatste zijn bord leeg heeft), doodt ze gewoonlijk met het doornemen van mijn website. Ze vindt het op zich een prestatie, dat iemand van 46 erin slaagt om deze verzameling pagina’s in de lucht te houden. Maar als je niet elke dag een paar miljoen bezoekers aan je weet te binden – zodat je kunt worden overgenomen door Google – kun je maar beter stoppen met deze zinloze vorm van hobbyisme.

,,Ik doe het voor mijn lol”, stribbel ik tegen. ,,Ik hoef helemaal niet veel bezoekers. Het belangrijkste ik dat ik ervan leer hoe ik een site bouw. Dat er dan ook nog een paar mensen met me meekijken, is mooi meegenomen.”

Ze kijkt me meewarig aan. Met zo’n laag ambitieniveau kan ik beter gaan werken aan mijn treinbaan – die op zolder staat te verstoffen – dan me te begeven in cyberspace.

Middenveertigers vormen een tussengeneratie, op internet. We zijn te jong voor de seniorencursus e-mail en surfen op het web. Maar als je krampachtig probeert bij te blijven op jongerensites als Geenstijl.nl, of je probeert te verdiepen in zoiets als Hyves of YouTube, ligt de vergelijking met de tragische oude man in de veel te snelle sportwagen op de loer.

Mijn dochter leeft zo’n beetje op internet. Als ze met haar rechterhand haar huiswerk maakt, gaat haar linkerhand als een razende over het toetsenbord om te mailen of te chatten. Haar computer schuimt dag en nacht het web af naar tv-series of films, en ze schrijft voor Fanfiction.net. Op deze site kun je verhalen plaatsen over je favoriete karakter uit films, videospellen, cartoons of boeken. Mijn dochter zit in de sectie waar de Harry Potter-reeks van J.K. Rowling wordt uitgebreid met hoofdstukken die door fans zijn geschreven. Mijn dochter zit er met zes Engelstalige verhalen op, waarvan de langste 23.000 woorden is (ter vergelijking: dit stukje telt er ongeveer 750, en dat is al aan de lange kant). Haar verhalen zijn vele duizenden keren gelezen (de populairste, met de opwekkende titel ‘The darkest hour is that before dawn’ bijna tienduizend keer) en de reviews komen uit de hele wereld (met trefwoorden als ‘Really excellent’).

,,Ja pap, dat is nog eens wat anders dan jouw e-mailtjes van vrouwen die vinden dat je stukjes over je kinderen zo herkenbaar zijn”, smaalt ze. Tijd voor de tegenaanval. ,,Geen wonder”, doceer ik. ,,Internet kent tal van subculturen waar miljoenen freaks samendrommen om elkaars stukjes lezen. Mijn publiek bestaat uit krantenlezers. Het is al heel wat dat die de moeite nemen om hun dagblad terzijde te leggen, uit hun luie stoel te komen en naar de computer te lopen om www.dickvanderplas.nl in te typen. Ik bedien een select publiek, daar ben ik trots op.”

Ik ken nog meer feiten. ,,Weet je wat in Nederland het populairste filmpje is op YouTube (de videosite die onlangs voor 1,6 miljard dollar door Google is gekocht, dvdp)?” Mijn dochter weet het niet. ,,Een plaatje uit Google Earth waarop je een luchtfoto ziet van een vrouw die bloot op haar terras ligt te zonnen. Het is nog een vaag plaatje ook. Daar hebben inmiddels meer dan 1,6 miljoen mensen naar gekeken. Terwijl een interessant, leerzaam item uit ‘Nova’ op datzelfde YouTube 48 kijkers trekt. Dat geeft wel aan dat op internet de waanzin regeert.”

Ik leun tevreden achterover, mijn punt is gemaakt.

,,Waar staat dat plaatje van die blote vrouw?”, wil mijn zoontje weten.