Dick van der Plas

columns, artikelen, foto's

Maand: mei 2015

Laat je peuk niet alleen

peuknietalleen_droppitVan een documentaire over het succes van de tabaksindustrie is me de volgende scène bijgebleven: twee Chinezen die er naar hartelust op los paffen, wordt gevraagd of ze niet weten dat je van deze onhebbelijke gewoonte allerlei dodelijke ziektes oploopt. ‘Welnee’, zegt een van de tevreden rokers, ‘als het slecht voor je was, had de regering het wel verboden.’

Meer lezen

Studentenhuis

16-8-2012-16-7-vuilnis_480De lege bierkratten kleuren de gevel nog niet groen en de vuile vaat krijgt op het aanrecht ook geen pootjes. Maar verder hebben mijn jongste nazaat en ik onze woning geleidelijk veranderd in een studentenhuis. Het tempo is laidback, als in een nummer van de betreurde J.J. Cale. De sfeer die van ouwe-jongens-krentenbrood. Leven en laten leven. Alles op z’n tijd. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Meer lezen

IMG_5130

Erfelijke Katwijkse ziekte treedt uit de schaduw

Voor een leek is het bijna niet uit te spreken: hereditary cerebral hemorrhage with amyloidosis, Dutch type (afgekort HCHWA-D). Het is een zeldzame erfelijke aandoening die onherroepelijk hersenbloedingen veroorzaakt. Aangezien de oorsprong van de ziekte is terug te voeren naar twee Katwijkse families, is de naam van de kustplaats aan HCHWA-D verbonden.

Meer lezen

Lekker & Simpel

Schermafbeelding 2015-05-06 om 13.46.23Het klinkt als een datingsite voor lager opgeleiden die er wel pap van lusten: lekker & simpel (punt com). Maar het feit dat ik er door mijn wettige echtgenote naartoe werd geleid, gaf te denken. Lekker & Simpel is een hint, een vingerwijzing, een aansporing, een tovermiddel om een man met legerervaring te veranderen in een keukenprins.

Meer lezen

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén