Dick van der Plas

columns, artikelen, foto's

Datum: 7 april 2015

Aortadissectie A

Tijdens een vakantie in Cornwall en Wales werd ik in 2011 getroffen door een Aortadissectie A. Op vragen als ‘Wat is dat?’ en is er leven na zo’n gebeurtenis wordt op deze pagina uitputtend antwoord gegeven.

Achilleshiel

AchillesDat evolutie niet altijd gelijk staat aan vooruitgang, blijkt wel uit het speerwerpen. Onze voorvaderen wierpen om er iets of iemand mee te raken. Tegenwoordig trekt de speer een mooie boog door de lucht en nog voordat de daling wordt ingezet hollen mannen op leeftijd met een meetapparaat naar de plek waar hij doelloos in de bodem steekt. Het wereldrecord misgooien staat op 98.48 meter en is sinds 1996 stevig in handen van Jan Železný, een Tsjech.

De keren dat er wel wat wordt geraakt, spreken we van een noodlottig ongeval. Bij een speerwerpwedstrijd op het Ramapo College – een Amerikaanse universiteit in Mahwah, New Jersey, een stukje boven New York, 87 procent van de afgestudeerden vindt een baan – is dit Paasweekeinde nog een official gewond geraakt. Hij kreeg de speer in zijn linkeronderbeen. Zijn achilleshiel.

Hoe tragisch ook, ik hou van deze symboliek.

Meer lezen

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén