schoolboeken_124748aVer van het juridische slagveld waarop onderwijsinstituten en uitgevers elkaar inmiddels naar het leven staan, worstel ik me als kleine consument met behulp van mijn dochter door de website van Van Dijk Educatie uit Kampen. De bestelling voor haar boekenpakket is inmiddels de deur uit, maar bij die voor haar broertje – in alle opzichten een beginneling in brugklas havo/vwo – kan zij mij nog een hoop geld besparen. ,,Niet doen, die Grote Bosatlas”, waarschuwt ze. ,,Die heb ik boven nog liggen. In vier jaar tijd nog geen drie keer in gekeken.” Scheelt toch weer bijna 65 euro die een stoffige aardrijkskundeleraar zonder kennis van Google Maps en Google Earth me even uit de zak had willen kloppen.

Hetzelfde geldt voor de godsdienstleraar die me naast ‘Van horen zeggen 1 en 2’ (totaal 24 euro) ook nog de gebonden herziene editie van de bijbel (25,50 euro) probeert aan te smeren. Probeer zo maar eens binnen het officieel van regeringswege vastgestelde bedrag van 316 euro per leerling te blijven.

Mij lukt het in elk geval niet, ook al biedt Van Dijk Educatie bij elke gewenste aanschaf de keuze uit ‘koop’, ‘huur’ of ‘niet’. Als ik de Grote Bosatlas en de bijbel – plus een aantal woordenboeken die onze zoon nog kan overnemen uit de boedel van laten vallen vakken (Duits en Frans) van zijn zus – niet had kunnen wegstrepen, kom ik zelfs ruim boven de 600 euro uit.

Niet alleen als gevolg van de boekenaanschaf, overigens, want de school van onze jongste nazaat heeft nog een slimmigheidje in de lijst ingebakken, die elders in den lande ook al tot gebakkelei heeft geleid. Van Dijk Educatie int namelijk ook (‘op verzoek van de school aan u gefactureerd’) allerlei andere bijkomende kosten (90 euro), voor onder meer de borg van de locker, een bijdrage voor de vakexcursie biologie, de aanschaf van het schoolsportshirt en een bijdrage voor de introductie c.q. afsluiting van het schooljaar.

En het is vreemd, maar bij deze aanschaffingen ontbreekt de mogelijkheid om te kiezen uit ‘koop’, ‘huur’ of ‘niet’.

Hetzelfde geldt voor de post ‘verplichte bijdrage algemeen’ (verplicht is nu eenmaal verplicht: 95 euro), waaronder het gebruik van de bibliotheek, de huur van de locker en de deelname aan allerlei schoolevenementen vallen. (Voor volgend jaar verwacht ik ook vergoedingen te moeten ophoesten voor het gebruik van de fietsenstalling, de kapstokken, het meubilair en de verlichting van de voorraadkelder.)

Maar dat de keuzemogelijkheid ‘niet’ ook ontbreekt bij de post vrijwillige ouderbijdrage, lijkt op z’n minst strijdig met het vrijwillige karakter van deze bijdrage, die overigens is begroot op een schappelijke 25 euro (waarschijnlijk omdat veel kostenposten zijn overgeheveld naar de verplichte bijdrage, maar dit terzijde). Weiger je de (vrijwillige) bijdrage via Van Dijk Educatie te betalen, dan dien je eerst stennis te maken bij de online klantenservice om de bestelling van het schoolboekenpakket te kunnen afronden.

Als de leermiddelengigant uit Kampen nog een stapje verder gaat in deze rol van incassobureau, ligt voor het bedrijf een gouden toekomst in het verschiet. Na het biologieboek Nectar (3de editie, deel a) verwacht ik volgend jaar in de digitale boekenlijst onder het kopje ‘Diversen’ ook al mijn openstaande verkeersboetes, de gemeentelijke aanslag voor de onroerend zaakbelasting en de nota voor het reinigingsrecht terug te vinden.

Niet vrijwillig betalen?

Dan voorlopig ook geen schoolboeken, meneertje.

 

Uit de krant van 22 juli 2008.