teleurstelling-nee-oneens-boosWaarom zou je je beste wensen opsparen tot begin januari? Het hele jaar door stroomt mijn mailbak over van hartelijkheid en goede raad. ,,Ik hoef uw column natuurlijk niet te lezen, maar af en toe waag ik mij er toch even aan. Ik heb sterk de indruk dat u een ongelofelijke burgerlijke blaaskaak bent en dat uw genegenheid voor uw zoon trekken heeft van een soort complex. Dat u uw gezin niet anders kunt vermaken dan met elektronische speeltjes. U laat zien dat u inderdaad bij het gepeupel hoort wat op de camping niet buiten zijn mobiel kan, niet zonder tv, niet zonder laptop. U geeft uw kinderen zo een geweldig voorbeeld. Later als u oud bent, niet klagen dat ze niet in u geïnteresseerd zijn!”

Tien kilo afvallen, leven voor de sport, een eerzaam huisvader zijn en af en toe spontaan tegen mijn eega zeggen hoeveel ik van haar houd. Jazeker, het staat ook dit keer weer allemaal op mijn lijst met Goede Voornemens. Maar op de grens van oud en nieuw mag ik voor mijn verbeterpuntjes en leermomentjes graag te rade gaan bij mijn lezerspubliek.

,,Ik lees momenteel het boek ‘Waarom doet mijn puber zo vreemd?’ van Barbara Strauch. Misschien ook wat voor jou?”

,,We weten allemaal nu zo langzamerhand wel wat jouw hobby is. Schrijf ook eens een stukkie waarin het woord ‘fiets’ niet voorkomt.”

,,Als mensen de wijsheden in uw column van vandaag in de praktijk willen brengen, komen ze van de regen in de drup. Teken met alcohol behandelen is echt verkeerd. Ze kunnen als reactie gaan ‘braken’, waardoor de kans op een eventuele besmetting juist groter wordt. Niet doen dus.”

,,Ik hoop dat de beschrijving van de houding van uw dochter naar uw zoon enigszins overdreven is, want anders zou ik er toch over denken eens serieus een gesprek met haar aan te gaan en me af te vragen wat haar knelpunten zijn.”

,,Helaas was ik vanmorgen erg teleurgesteld over uw column en wel om de volgende zinsnede: ‘ging het raam van mijn Gereformeerde Bonds-buurman open enzovoort’. Waarom is dat nodig? Het heeft alleen als gevolg dat er altijd maar weer geschimpt wordt op gelovigen. Ik zal niet ontkennen dat uw buurman ‘zalvend sprak’, maar is het nodig dat dit na zoveel jaar nog vermeld wordt? Jammer dat u zich tot dit soort uitspraken laat verleiden.”

,,Ik denk dat het de taak is van ouders om hun kinderen zelfstandig te maken, en soms wordt daar wel wat laat mee begonnen.”

,,Over vaatwasleed gesproken. Wat ik trouwens als laadondeskundige (want vrouw) niet begrijp is wáárom deze apparaten zó ingewikkeld in elkaar zitten, met van die aller-achterlijkste rekjes waarin geen kopje handig wil blijven staan, laat staan een wijnglas op poot. Daar kan maar één verklaring voor zijn: dit soort apparaten wordt ontwikkeld door mannen!”

,,Wat mij als kampeerder stoort is dat hele families met (in jullie geval) drie caravans met drie families met aanhang een eigen ‘stuk grond’ innemen. Als campingeigenaar zou ik hetzelfde gereageerd hebben. Laat deze families mijn camping voorbijgaan en hun geluk elders zoeken.”

,,Meestal lees ik uw column met genoegen, maar nu ben ik helemaal ontdaan en ben tot het besef gekomen dat u totaal niet weet waarover u spreekt.”

Dus wil ik mijn lijstje Goede Voornemens voor 2010 graag uitbreiden door plechtig te beloven niet meer over fietsen, het verwijderen van teken, opvoeding in het algemeen, de Gereformeerde Bond, het deskundig inladen van vaatwassers en de combinatie van kamperen en elektronica te schrijven.

En wil ik ten slotte nog wijzen op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het gemiddelde Goede Voornemen niet langer dan zes dagen meegaat.

Tot over een week, derhalve.

 

Uit de krant van 31 december 2009.