Unknown-1Leuk geprobeerd van die Nigerianen, denk ik, als de blanco envelop een vordering prijsgeeft van de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders, kortweg LAVG. Of mijn wederhelft – het schrijven staat op haar meisjesnaam – maar even 1373,63 euro wil overmaken wegens nog openstaande mobiele telefoonrekeningen van Tele2. ‘Bij gebreke van een en ander wordt u – voor zover nodig – nogmaals gesteld in verzuim en zal de zaak in rechte aanhangig worden gemaakt.’ Met alle ellende en bijkomende kosten van dien, uiteraard, is de dreigende ondertoon van deze kromme zin.

Nu wil het geval dat noch ik, noch mijn eega, noch mijn zoon, noch mijn dochter een abonnement heeft bij Tele2. Evenmin zijn de eerdere vorderingen – vijf in getal – bij mij terzake bekend. Ik ben een trouwe betaler van alles wat mij bij mijn volle verstand is aangesmeerd, bij voorkeur via automatische incasso, maar het overmaken van 1373,63 euro voor een niet bestaand abonnement gaat net even te ver.

Er staan drie vestigingen van LAVG op de brief, eentje in Groningen, eentje in Zwolle en eentje in Drachten, maar slechts één telefoonnummer. Dat treft. Ik verwacht eigenlijk dat er helemaal niemand opneemt, maar krijg een manspersoon aan de lijn dat mij zonder een zweem van een Nigeriaans accent te woord staat. Mijn bewondering voor deze oplichtersbende groeit.

De gesprekspartner heeft ook alle begrip voor mijn uitleg dat niemand in ons huishouden een overeenkomst met Tele2 heeft gesloten, dat eerdere vorderingen mij nooit hebben bereikt en dat ik derhalve graag inzage zou hebben in het afgesloten contract, de gebruikte legitimatie, het betreffende telefoonnummer en het mobiele nummer waar het omgaat.

Maar dat gaat zomaar niet.

,,Dat is niet mogelijk uit oogpunt van privacy”, zegt de vermeende Nigeriaan uit Groningen, Zwolle of Drachten. Hij is niet te vermurwen als ik aanvoer dat het hier dan in elk geval de privacy van mijn eega betreft, die in zijn ogen immers het abonnement heeft afgesloten, en dat wij in gemeenschap van alle voorkomende ellende zijn getrouwd.

Wat ik wel kan doen, helpt hij mij enigszins op weg, is bezwaar maken en daarbij de stukken voegen waaruit blijkt dat ik geen abonnement bij Tele2 heb afgesloten. ,,Hoe dan, beste man?”, vraag ik, enigszins geagiteerd door deze omgekeerde bewijslast, ,,kan ik aantonen dat ik GEEN contract met Tele2 heb gesloten?” Dat was niet echt zijn probleem, vond hij, waarna ik mijn heil zoek in een voorbeeld. ,,Stel, ik stuur u een rekening voor een auto die u bij mij heeft gekocht, van zeg 10.000 euro. Dan zegt u: Ik heb helemaal geen auto van u gekocht. En dan zeg ik: Bewijs het maar!”

Nee, zo moest ik het niet zien.

Hij komt met het voorbeeld van de belastingdienst, die mensen ook zomaar aanslagen oplegt zonder dat daarbij meteen hoeft te worden uitgelegd welke diensten er allemaal voor zijn genoten.

Afijn, dit kafkaëske gesprek gaat nog een tijdje door, we nemen enigszins geagiteerd afscheid van elkaar en ik dien, per mail, een bezwaarschrift in, waarbij ik en passant nogmaals verzoek om bewijsstukken. Ik krijg een brief – weer in een discrete blanco envelop – terug, waarin wordt vastgesteld dat ik de vordering betwist en dat LAVG verzoekt ‘het proces-verbaal van uw aangifte met ons kantoor te overleggen’.

Die zin is zo vaag, dat ik wederom de telefoon pak. Het blijkt de bedoeling dat ik aangifte doe van identiteitsfraude. Dat kan niet via internet, maar deze baanloze dient zich – na een afspraak te hebben gemaakt – te vervoegen aan het politiebureau in mijn woonplaats, waar een vriendelijke diender (daar zijn er zat van, laat u niets wijsmaken) een paar dagen later precies dezelfde vragen stelt als ik eerder aan de vermeende Nigeriaan van LAVG heb gedaan, mij een zaaknummer geeft en laat weten dat hij de aangifte pas kan afronden als ik de stukken van Tele2 in handen heb.

Ik stuur weer een mail naar LAVG – ‘Het is toch heerlijk’, zeg ik tegen mijn vrouw, ‘dat ik nu alle tijd heb voor deze onzin’ – en ben nu in blijde afwachting van het antwoord van de gerechtsdeurwaarder, die ik inmiddels ook heb gedreigd met het inschakelen van mijn eigen advocaat.

Maar niet te snel, want ik begin er zelf ook lol in te krijgen.

 

(Wordt vervolgd.)