2234198388Dit is geen stukje van iemand die ooit door een veel te dikke agent is bekeurd. Maar ik ken wel iemand die dat is overkomen. Een hele lieve, wat dromerige stagiaire van dit krantenbedrijf, die met haar hoofd in de wolken bij een voetgangersoversteekplaats door het rode licht liep. Even aftikken: 50 euro. Bijna twintig procent van haar maandelijkse stagevergoeding.

De veel te dikke agent staat een paar keer per maand op het bruggetje bij de oversteekplaats. Naast hem staat een kekke mountainbike in politiekleuren. Hij is het levende bewijs dat je van fietsen niet afvalt. Om zijn bonnen uit te schrijven, hoeft hij zich nauwelijks te bewegen. De fietsers en voetgangers die het rode licht negeren, botsen vanzelf op deze eenmansfuik. Vanaf de overkant van de straat mag ik er graag naar kijken. Ik hou van de pantomime van verontwaardigde burgers die het gezag betwisten. En ik bewonder de onverstoorbaarheid van de veel te dikke agent.

De veel te dikke agent staat er niet alleen voor. De helft van de politieagenten is zwaarder dan de gemiddelde burger, blijkt uit een gezondheidsonderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Liefhebbers van Amerikaanse politieseries wisten allang dat rechercheurs ’s morgens met een zak besuikerde donuts hun dag beginnen, tussen de middag lunchen met kingsize hamburgers en afsluiten met een paar liter bier en een kilo borrelnootjes. Detective Andy Sipowicz (NYPD Blue) zag er net zo uit als mijn veel te dikke bikeragent. Het overgewicht kleeft aan de beroepsgroep met zijn onregelmatige werktijden. Iedereen kent wel een verhaal over een politiepatrouille die tegen sluitingstijd met loeiende sirene op weg is naar de shoarmatent. Elke pizzabezorger weet met zijn ogen dicht de weg naar het bureau te vinden.

Voor de gemiddelde burger is het al niet fijn als hij te zwaar is. Maar een politieagent met overgewicht heeft daar last van bij de uitoefening van zijn functie. Eerder dan het inzetten van de achtervolging te voet, zal hij kiezen voor het wapen (het aantal schietincidenten is toegenomen), het organiseren van files (voor het pakken van benzinedieven) of het inschakelen van een prijzige helikopter.

Uit het gezondheidsonderzoek blijkt dat agenten geregeld worden geconfronteerd met intimidatie en agressie. ,,De gemiddelde diender laat zich daar echter niet door uit het veld slaan, want het werk is betekenisvol en spannend. Bovendien hebben agenten veel steun aan elkaar.”

Schroom dus niet om uw verbalisant erop te wijzen dat hij te dik is.

Hij kan het wel hebben.

 

Uit de krant van 7 oktober 2013.