Lelijke groentenBij mensen spreken we voorzichtig van iemand met ‘karakter’ of ‘mogelijkheden’, maar bij groente is het heel normaal om te zeggen waar het op staat. Lelijke groente wint terrein in supermarkt. Terwijl we allemaal wel een collega hebben met een kronkel, een kromme komkommer of gevlekte wangen.

Op de drempel van 2014 en 2015 lijken we afstand te nemen van de geijkte schoonheidsidealen. Als Yolanthe Cabau van Sneijder – nou ja, u weet wie ik bedoel – bij RTL Late Night verkeerd wordt uitgelicht, valt half Nederland over haar opgezwollen lippen. Er is een roep vanuit de samenleving om de echte Linda de Mol en Monique van der Ven weer achter hun strakgetrokken maskers vandaan te laten komen. En op Twitter vroeg iemand zich deze week verbijsterd af hoe het kwam dat de lingerieshow van Victoria’s Secret zulke teleurstellende kijkcijfers noteerde.

We zijn het zat, al die gestylede lijven. Het denken in stereotypen. In figuren die uit dezelfde mal lijken gegoten. We willen mensen en groente met een vlekje.

Het kan geen toeval zijn dat de campagnes voor collega’s met karakter – in de volksmond: rare snijbonen – en lelijke groente tegelijk oplopen. De fase dat ik dat verwarrend vond, ben ik alweer voorbij. Net als bij collega’s wordt het steeds minder belangrijk hoe groente en fruit eruit zien. Bij biologische supermarkten was dat al een tijdje het geval. Maar nu gaan ook grootgrutters als Albert Heijn en Jumbo deze ‘buitenbeentjes’ goedkoper aanbieden.

Onze voorhoederol zijn we overigens kwijt. De Intermarché in Frankrijk verkoopt al langer groente en fruit dat er anders uitziet. Klanten schijnen er zelfs naar te vragen. Deze tomaat is mij te gelikt. Heeft u er eentje met striae?

Iedereen moet meedoen. De participatiemaatschappij strekt zich uit tot in de supermarkt. Tot tevredenheid van Kromkommer, een initiatief dat zich sinds 2013 inzet voor het redden van ‘gekke’ en ‘overgebleven’ groente en fruit die anders verloren zou gaan. De organisatie heeft alleen moeite met de term ‘buitenbeentjes’. Groenten met een vlekje zijn niet langer voorbestemd voor een sapje of een soepje. Ze hebben recht op een volwaardige plek in het schap.

En dat geldt heus niet alleen voor groente. Pak in de supermarkt ook eens een gedeukte doos cruesli die van het steekwagentje is gevallen. Haal uw neus niet op voor een zalm met een bochel of een oester met psoriasis. Eet eens een biefstuk van (voorheen) een gekke koe.

Mijn verwachting voor 2015?

Het wordt een jaar met karakter.

 

Uit de krant van 18 december 2014.