topic-apple-watch-all‘Apple is voor meissies, riep jij toch altijd? Maar gisteravond wel zitten kwijlen bij dat horloge, zeker? Ja, jij bent een gadgetmannetje, ik weet het. De halve wereld keek er al weken zenuwachtig naar uit, als kleuters naar het sinterklaasfeest. En slaat nu de handen stuk voor een veredelde hartslagmeter.

Geef mij het zout eens aan, als je wilt?

Je denkt toch niet dat ik zo’n ding ga kopen, hè? Nee, ook niet als mijn horloge stuk is. Weet je dat je er per se een iPhone 5 of 6 bij moet hebben om dat ding een beetje fatsoenlijk aan de praat te krijgen? Anders weet ie niet eens hoe laat het is. Het ding kan niks uit zichzelf. Ordinaire koppelverkoop, dat is het.

De peper ook, ja.

En wat denk je dat Apple allemaal gaat doen, met de gegevens die via dat horloge worden opgeslagen? Hartslag, bloeddruk, vetpercentage… Ja, dat gaat allemaal rechtstreeks naar de Cloud, dat krakkemikkige digitale opslagsysteem van ze. Zo veilig als wat. Als een puistige puber in Rusland de naaktfoto’s van Jennifer Lawrence kan hacken, dan is de ICT-afdeling van Achmea echt wel in staat om jouw medische gegevens uit die digitale Wolk te halen. En huppekee, daar gaan weer een paar tientjes op de premie.

Jij nog melk?

Niks is straks meer veilig voor die hufters. Als er een stappenteller in zit, lijkt het me een fluitje van een cent om ook een sensor te installeren die registreert hoe lang je nadruppelt bij het plassen. Of weet wanneer je vriendin ongesteld is. Daar is de marketingafdeling van Always vast wel in geïnteresseerd. Geen mens die zich afvraagt of dat ethisch allemaal wel verantwoord is. Als het technisch kan, moet het allemaal maar gebeuren. Want tjongejonge, we zijn zo knap tegenwoordig.

Heb je nog een servetje over?

Weet je waar die gozer van Apple me aan deed denken, die al dat nieuwe spul aan het klapvee stond te demonstreren? Aan Elliott Carver, de megalomane mediamagnaat uit de James Bond-film ‘Tomorrow never dies’. Kijk maar naar de foto’s. Die komt ook rechtstreeks uit de fabriek van Steve Jobs-klonen. Wereldoverheersing. Daar is dat tuig op uit.

Nog één broodje, dan. Nee, bruin.

En dan nog wat: je kan straks ook betalen met je telefoon. Alleen even je vingerafdruk afgeven aan het computerbedrijf. En straks je DNA. Wat daar op tegen is? Nou, dat zal ik je vertellen. Eerst lever je je volledige medische dossier bij Apple in, daarna je portemonnee en de rest van je identiteit.

Zo, het is tijd. We gaan weer aan het werk. Jij je nog ergens aan geërgerd, gisteravond?”

 

Uit de krant van 11 september 2014.