84558-300-200-scaleWie is de Edwin van der Sar van dat andere Oranje? Prinses Margriet. Het bleef een beetje onderbelicht in de cijferbrij die rond Prinsjesdag over ons werd uitgestort, maar als het gaat om het aanhoren van de Troonrede is zij recordinternational: Margriet stond niet minder dan 52 keer onafgebroken in de basis, nooit eerder vertoond in de Koninklijke Familie.

Margriet was er dinsdag voor het eerst in decennia niet bij, in de Ridderzaal, waardoor het de komende jaren vrij schieten is op deze ongeslagen reeks. Waarom ze ontbrak, kon ik niet zo gauw achterhalen, maar het moet iets belangrijks zijn geweest. Anders laat je niet verstek gaan, voor het eerst sinds 1961 (!). Iets in de privésfeer, waarschijnlijk, want de agenda van het Koninklijke Huis geeft voor haar op 17 september geen andere klussen weer. Ze is ook niet ziek, want morgen moet Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opdraven om het nieuwe gebouw van het Gelders Archief in Arnhem te openen.

Met records moet je zorgvuldig omgaan. Van polsstokhoogspringer Sergej Boebka is bekend dat hij zijn limiet steeds met een centimeter verbrak, om uiteindelijk op 6.14 meter te blijven steken. Hij had makkelijk in één keer een meter hoger kunnen springen, maar dan hadden generaties na hem zich daar tientallen jaren vruchteloos op stukgebeten. En dit was bovendien lucratiever.

Van der Sar vond het na 130 interlands welletjes. Frank de Boer (112) en Giovanni van Bronckhorst (106) kunnen hem niet meer achterhalen. Maar voor Rafael van der Vaart (ook 106) is er nog hoop.

Het unieke aan het record van prinses Margriet is dat zij in 52 jaar niet één keertje oversloeg. Als prinses en koningin maakte Beatrix weliswaar niet minder dan 53 keer haar opwachting in de Ridderzaal, maar zij onderbrak haar reeks vier keer (in 1957, 1959, 1968 en 1969), onder meer als gevolg van zwangerschappen.

Het record van Margriet krijgt extra glans door het sterke optreden van Pieter van Vollenhoven. Sinds 1967 sloeg ook hij geen jaar over. Dat kan niet worden gezegd van prinses Irene (in ongenade gevallen bij de coach door haar huwelijk met de Spaanse troonpretendent prins Carlos Hugo). Koningin Juliana zag haar serie onderbroken door de oorlogsjaren, terwijl Wilhelmina ondanks 50 jaar op de troon dat aantal keren op Prinsjesdag niet haalde wegens ziekte en politiek gekrakeel.

Willem-Alexander (dit jaar 46 geworden) was dinsdag voor de 28e keer aanwezig op Prinsjesdag. Als hij nog een paar kilo afvalt – dat opbollende jacquet duidt op een trainingsachterstand – kan hij nog heel wat jaartjes mee in de race naar het Troonrederecord.

 

Uit de krant van 19 september 2013.